Holcim Awards

A Holcim Awards a világ legjelentősebb nemzetközi versenye a fenntartható építészeti tervezés területén. A nagyszabású veseny a Holcim Alapítvány tevékenységének szívügye, amelynek keretében innovatív koncepciók és tevek kerülnek díjazásra. A hetedik pályázati ciklus 2023. február 6-án indul.

Video Holcim Awards 2023


A Holcim Alapítvány (korábban LafargeHolcim Alapítvány) tevékenységének zászlóshajója a ""Holcim Díj a Fenntartható Építészetért"". Ez a világ legjelentősebb pályázata a fenntartható tervezés területén. 

A Holcim Awards (korábban LafargeHolcim Awards) keretében olyan projekteket és terveket díjaznak, amelyek túlmutatnak a környezeti teljesítmény, a társadalmi felelősség és a gazdasági növekedés egyensúlyán. Ezáltal ezek a projektek példaként szolgálhatnak, mint építészeti kiválóság. Minden pályázati ciklus két évet ölel fel a kiírástól a zárásig, és a pályázati évben hirdetnek egyből eredményt, ahol összesen 1 millió dollár értékű jutalom kerül mindig kiosztásra. A feltételeknek megfelelő pályázatokat a világ öt régiójában független zsűri értékeli. A Holcim Alapítvány négy fő célkitűzése: a modern terek, a fenntartható bolygó,  növekvő életszínvonal és a gazdasági szempontok figyelembevétele. Ezek az értékek értékelési szempontokat jelentenek a különböző helyszínről érkező, széles skálájú pályamunkák elbírálása során.

Értékelési szempontok

A 2023-as pályázati kiírásra 114 országból, 2380 regisztráció érkezett és 500 pályamű teljesítette a nevezési feltételeket. Ezek közül öt olyan projekt részesült Holcim Awards Gold elismerésben, amely kiemelkedően járultak hozzá a régiójuk fenntartható fejlődéséhez.   

A következő pályázati időszak 2025-ben nyílik majd meg.

NYERTES PÁLYAMŰVEK

Holcim Alapítvány

A Holcim Alapítvány 2003-ban jött létre azzal a céllal, hogy népszerűsítse a fenntartható építészettel kapcsolatos ismereteket az építészet, a mérnöki tevékenységek, a várostervezés és az építőipar területén. A Holcim Alapítvány a Holcim Cégcsoport kezdeményezése. A vállalat az Alapítvány pályázatával is erősíti elköteleződését a fenntartható fejlődés iránt.