Fenntarthatósági célkitűzések

A Királyegyházi Cementgyár működését tekintve 2040-re elérjük a nettó karbonsemleges működést.

 

 

 

 

A Királyegyházi Cementgyár Európa egyik legfiatalabb és legmodernebb gyára, amely fennállása óta olyan innovatív gyártástechnológiák alkalmazásával működik, amelyek a környezetünk megóvását szolgálják. 

A Holcim Magyarország Kft.-nél 2014 óta összesen 4,5 milliárd forint összértékű környezetvédelmi beruházást hajtottunk végre annak érdekében, hogy innovatív technológiát alkalmazva, tüzelőanyagként hasznosíthassuk a cementgyártás során az együttégetésre szánt hulladékokat, melyekkel mára több mint 90%-ban tudjuk kiváltani a fosszilis tüzelőanyagokat. Ezzel nemcsak a helyi körforgásos gazdaság egyik meghatározó szereplőjévé váltunk, de az egy tonna cementkötésű termékre vonatkozó CO2 kibocsátást is több mint 45%-kal tudtuk csökkenteni a 2011-es indulásunk óta. 

Vállaltunk stratégiai célkitűzése, hogy 2040-re elérjük a nettó karbonsemleges működést.

A Holcim Magyarország Kft. termékportfóliója is folyamatosan zöldül. Magyarországon elsőként, 2022 őszén kezdtük el értékesíteni környezetbarát cementtermékünket, ECOPlanet fantázianévvel. Mérnökeink azon munkálkodnak, hogy a jövőben több, ehhez hasonló, a fenntarthatóságot szem előtt tartó termék kerülhessen a magyar piacra. 

Célunk, hogy olyan termékeket nyújtsunk az építkezésekhez, melyek bolygónk jövőjét szolgálják.  

Környezetünk védelméhez egyénileg és társadalmilag is hozzá kell járulnunk, hiszen a fenntartható gondolkodás a jövőnk záloga.

A Holcim Magyarország Kft. támogatja a munkavállalóit a környezettudatos mindennapok kialakításában, ezért vezettük be az „Office Goes Green” programot, amely az irodai folyamatok digitalizálásán túl, közösségépítő és edukatív zöld programokkal is hozzájárul a fenntartható, zöld értékek népszerűsítéséhez. 

Ennek jegyében indítottuk el idén Zöld Csütörtök elnevezésű, heti rendszerességű, környezetvédelmi hírlevélsorozatunkat, amelyben a mindennapokban alkalmazható Zöld Tippekkel segítjük mind munkavállalóinkat, mind pedig a szélesebb közönséget a zöldebbé válásban. A munkavállalók környezettudatos mindennapjainak elősegítése érdekében 2023-ban elindítottuk a “Zöld Hősök” pontgyűjtő kampányunkat is, amelynek keretében környezetbarát tevékenységeiket ajándékokkal jutalmazzuk.

A Holcim Magyarország Kft. számára fontos a helyi lakosság környezettudatos szemléletformálása is, ezért 2021 óta a Holcim betON podcastcsatornáján a Zöld Gondolatok elnevezésű beszélgetéssorozatban a legfrissebb innovációkról, iparági hírekről és a fenntarthatóság aktuális kihívásairól beszélgetünk. 

A partnereink, beszállítóink szemléletformálásának érdekében a 2023-as évben több fenntarthatósági rendezvényt is szerveztünk: Fenntarthatósági konferencia keretében ünnepeltük helyi partnereinkkel a név- és arculatváltásunkat, valamint az ősszel logisztikai partnereink számára szerveztünk Green Mobility szakmai napot.

Mindezek mellett támogatjuk a helyi civil szervezetek zöld kezdeményezéseit, a Holcim Közösségi Érték Programon keresztül, valamint rendszeresen ültetünk fákat, közösségi összefogásban, önkéntes munka keretében a Királyegyházi Cementgyárnál és a környékbeli településeken.