Kik vagyunk 

Ismét egy fontos lépés előre 

A Királyegyházi Cementgyár üzemeltetőjeként, a Holcim márkanévhez csatlakozva és vállalatcsoportunk nemzetközi identitását erősítve, 2023. május 1-től Holcim Magyarország Kft. néven (korábban LAFARGE Cement Magyarország Kft.), folytatjuk tevékenységünket. A névváltás egy újabb mérföldkő vállalatunk történetében, amihez hosszú út vezetett. 

 

A Királyegyházi Cementgyár 2011 júliusában kezdte meg működését. Gyárunk az akkor elérhető legkorszerűbb technológiával épült, mai napig közel 150 főt foglalkoztatunk. Európa egyik leginnovatívabb, legmodernebb cementgyáraként számos elismerésben részesültünk: így - többek között - 2012-ben az Építészeti Nívódíjat, 2014-ben a Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara Környezetvédelmi Díját nyertük el, 2017-ben a FIABCI Nemzetközi Ingatlanfejlesztési Nívódíját érdemeltük ki, ipari létesítmények kategóriában, 2022-ben és 2023-ban is a Greengage, a zöld elkötelezettség díjjal ismerték el a környezetvédelmi beruházásainkat, ECOPlanet termékünket.

Tovább a Díjainkra 

A folyamatosan korszerűsödő gyártástechnológiánk 2014-ben újabb mérföldkőhöz érkezett: ekkor valósult meg az alternatív tüzelőanyagokhoz kapcsolódó beruházásunk. Ennek köszönhetően 2018 év végéig mintegy 20%-kal csökkentettük fajlagos nettó CO2 kibocsátásunkat. A következő mérföldkő a klór-bypass technológia kiépítése volt, 2019-ben, amely lehetővé tette, hogy a fosszilis tüzelőanyagokat nagyobb arányban alternatív tüzelőanyagokkal váltsuk ki. 2021-ben adtuk át az új, iker dokkolóállomásunkat és egy ún. flash-dryer beruházást hajtottunk végre. Mindezek eredményeként mára mintegy 90%-ban tudjuk kiváltani a fosszilis tüzelőanyagokat alternatív anyagokkal, és így több mint 45%-kal csökkent a nettó CO2 kibocsátásunk 1 tonna cementkötésű termékre vonatkoztatva a kezdeti évekhez képest. 

Vállalatunk nagy figyelmet fordít a kutatás-fejlesztésre, ennek köszönhetően az elmúlt évtizedben hatékonyan tudtunk reagálni korunk kihívásaira. Fennállásunk óta csaknem 4,5 milliárd forintot költöttünk környezetvédelmi beruházásokra. Az ezek során beépítésre került innovatív technológiáknak köszönhetően 2022-re elértük, hogy 90%-ban alternatív tüzelőanyag felhasználásával állítjuk elő termékeinket, kiváltva ezzel a fosszilis tüzelőanyagok használatát és több mint 45%-kal csökkentettük, a kezdetektől határérték alatti, 1 tonna cementkötésű termékre vonatkozó nettó CO2 kibocsátásunkat. Ezzel egy újabb lépést tettünk egy zöldebb működésmód felé. 

A legújabb innovációk mellett a körforgásos gazdaság megvalósításával, a Geocycle-lel is arra törekszünk, hogy fenntartható módon reagáljunk a globális környezeti kihívásokra. A körforgásos gazdaság a cementgyártásban az energia és a hulladék újbóli felhasználásának optimális módját jelenti. A szigorúan ellenőrzött körülmények között előválogatott háztartási vagy ipari hulladékot egyedi ipari eljárással, ún. együttégetésen alapuló, zárt technológiával másodlagos tüzelőanyagként dolgozzuk fel, ezáltal anyagában és energetikailag 100%-ban újrahasznosítjuk, oly módon, hogy mindez a késztermék, a cement környezeti és technikai minőségére nincs hatással, míg a környezetünk számára kedvezőbb gyártási folyamatot valósítunk meg.

Folyamatos fenntarthatóságra törekvésünk eredménye zöld cementtermék családunk, az ECOPlanet, amelynek hazai piacra történő bevezetésével 30%-kal alacsonyabb karbonlábnyomot biztosítunk az építkezések számára. Büszkék vagyunk rá, hogy a budapesti MOL Campus, a Pécsi Vásárcsarnok és a Pécsi Fogászati Elméleti Tömb is királyegyházi cementjeink felhasználásával készült. 

Tovább a Referencia projektekre

Tovább az ECOPlanet-re 

A helyi közösségek fejlődését támogató Közösségi Érték Programunk az elmúlt években 13 településen több mint 100 projekt megvalósítását tette lehetővé. 

Tovább a Közösségi Érték Programra 

A fenntarthatóság kiemelt érték számunkra, ami kis lépések sorozatával, a zöld gondolkodásmód elterjesztésével valósulhat meg. Ezért nem csak szakmai, munkavállalói eseményeken, képzéseken és fórumokon, de a közösségi médián keresztül a szélesebb közönséggel is megosztjuk környezettudatosságról és fenntarthatóságról szóló gondolatainkat és zöld tippjeinket. Vállalatunk hivatalos podcast csatornáján a betOn podcast-on számos fenntarthatósági beszélgetésünk meghallgatható. 

Az új márkanév további lendületet és globális hátteret ad számunkra ahhoz, hogy immár Holcim Magyarország Kft.-ként, vezető szerepet töltsünk be a hazai építőipar zöldebbé válásában. A Holcim márkanévhez csatlakozva, globális háttérrel erősítjük tovább környezetvédelmi célkitűzéseink megvalósítását: küldetésünk, hogy 2050-re eljussunk a nettó szénsemleges üzemelésig. 

A Holcim Magyarország Kft. megfelelt az ISO 9001 és 14001 szabványok követelményeinek. Az ISO 9001-es rendszer a meglévő magas színvonalú vevői igények további kiszolgálását, a követelmények további kielégítését, illetve azok garantálását szolgálja, míg az ISO 14001-es rendszer a Királyegyházi Cementgyár számára a környezettudatos működést foglalja össze. Ennek megfelelően a cement és mészkőliszt termékek gyártására és értékesítésére vonatkozó tanúsítvány kiállítására került sor, amely 2024. augusztus 29-ig érvényes.

ISO9001:2015 tanúsítvány

ISO9001:2015 certificate

ISO14001:2015 tanúsítvány

ISO14001:2015 certificate