Körforgásos gazdálkodás - Geocycle

A körforgásos gazdaság fogalma a cementgyártásban az energia és a hulladékok újbóli felhasználásának optimális módját jelenti. A Holcim hívta életre a Geocycle brandet, ami globálisan a körkörös és hosszú távon fenntartható gazdasági megoldások fontosságára hívja fel a figyelmet. A Geocycle brand alatt a 2020-as évbena Holcim közel 50 millió tonna, a lakossági ill. az egyes iparágak számára hulladékként kezelt anyagáramot hasznosított tevékenysége során világszinten. A cél, hogy ezt a mennyiséget 2030-ra megduplázzuk. 

Geocycle Animation Video with Subtitles

Hogyan valósul meg a körforgásosság a Holcim-nál?

A Királyegyházi Cementgyárban a szigorúan ellenőrzött körülmények között előválogatott háztartási, vagy ipari hulladékokat másodlagos tüzelőanyagként újra tudjuk hasznosítani. Speciális gyártási technológiánknak köszönhetően a bevitt hulladék 100%-át tudjuk anyagában és energetikailag hasznosítani: a magas hőfokon történő együttégetés során nem keletkezik visszamaradt anyag, amit hulladéklerakóban kellene elhelyezni, hiszen minden beépül a klinkerbe, a cementgyártás gyártásközi termékébe. 

Az eljárás csökkenti az üvegházhatású gázok kibocsátását, mert a felhasznált hulladékok fosszilis tüzelőanyagot váltanak ki, nem megújuló fosszilis tüzelőanyagokat és természeti erőforrásokat őrizhetünk meg, mivel a hulladékanyag energia- és ásványianyag-tartalma hasznos. Valamint megoldást nyújtunk a helyi hulladékok szakszerű kezelésre. 

A Holcim Magyarország Kft. teljes körűen igazodik az EU hulladékkezelési jogszabályi kereteihez, és kizárólag az EU szakpolitikai célkitűzéseit támogató ipari megoldásokat alkalmaz, amelyek során a környezet és a társadalom védelme érdekében a legszigorúbb követelményeket érvényesíti.  

További célkitűzéseink a körkörös gazdaság terén: 

  • 2050 - CO2-semlegesség elérése 
  • 2024 - Szennyvíziszap (AF) és szénhamu (ARM) használata 
  • 2023-2024 Napelempark létrehozása a Királyegyházi Cementgyár mellett 
  • Elektromos kisteherautók használata (Karbantartás területén) 

További információ a Geocycle nemzetközi tevékenységéről és szerepéről a hulladékhasznosítás terén: www.geocycle.com