Szinte minden háztartásban van olyan családtag, aki kávézik. A felmérések szerint a magyarok átlagosan naponta 2 kávét isznak: az elsőt még otthon, míg a másikat általában napközben, a munkahelyen. A KSH adatai szerint az egy főre jutó fogyasztás a 2015-ös 2,3 kg-ról évi 2,7 kg-ra nőtt 2023-ban.1 Azzal azonban talán már kevesebben vannak tisztában, hogy a kávéfőzés után megmaradt kávézacc (akár a kapszulában maradt is) antioxidánsokban és tápanyagokban gazdag, így számtalan módon újrahasznosítható. 

Íme 4 tipp, hogyan tudjátok újrahasznosítani a kávézaccot:

1. Vesd be a zaccot a makacs foltok ellen!
A kávézacc nagy segítségetekre lehet a takarításban, hiszen finom szemcséi súrolószerként használhatóak, így hatékonyan fellazítják és megszabadítanak a lerakódásoktól.  Tisztítsátok a zsírfoltos tűzhelyeket ezzel a természetes módszerrel:

  • Szórd a kávézaccot a zsírfoltra vagy egy nedves szivacsra.
  • Dörzsöld át körkörös mozdulatokkal.
  • Hagyd hatni néhány percig a makacs szennyeződések ellen.
  • Töröld le nedves ruhával vagy öblítsd le vízzel.
  • Szárítsd meg tiszta ronggyal vagy papírtörlővel a csillogó végeredményért.

2. Hasznosítsátok műtrágyaként a kertben!
A kávézacc legjobban a komposztálás során hasznosul, mivel tápanyagokkal gazdagítja a talajt és elősegíti a humuszképződést. Ha közvetlenül a növényekre szeretnétek kijuttatni, csak minimális mennyiséget érdemes használni, mert alacsony pH-értéke savasíthatja a talajt. Különösen a fűszernövények, az uborka, a cukkini, az eper és a paradicsom számára lehet hasznos, mivel elősegíti a levelek növekedését, serkenti a virágzást és támogatja a gyümölcsök érését. Emellett a kávézacc a giliszták tápláléka, amelyek természetes módon lazítják és gazdagítják a talajt.

3. Vessétek be a nem kívánt szagok ellen!
A kávé nitrogéntartalmának köszönhetően magába szívja a szagokat, így remekül használható akár a hűtőben, akár a szemetes mellett a kellemetlen szagok elkerülése érdekében. Tárolj a hűtőben egy kis tálkányi lefőtt kávét, hogy semlegesítsd a kellemetlen szagokat. Ha pedig háziállatok miatt szeretnéd felfrissíteni a szőnyeget, szórj rá megszáradt kávézaccot, hagyd hatni egy éjszakán át, majd másnap alaposan porszívózd fel.

4. Kifakult egy sötét ruhátok? Színezzétek újra! Ha forró vízbe áztattok némi zaccot, leszűritek, majd a vízbe beleteszitek fakó fekete vagy barna ruháitokat, természetes módon felfrissíthetitek kedvenc darabjaitokat!

Kapszulás kávét fogyasztasz? 

Egy év alatt 20 milliárd kávékapszulát használunk el a napi fogyasztás során. Egy kávékapszula azonban 500 év alatt bomlik le teljesen.2

Tudtad? A kávégép a növények növekedését is serkenti: Costa Ricában már sikerrel használták az erdők növekedésének felgyorsítására, míg hazánkban a Pannonhalmi Főapátság levendulamezőin hasznosítják újra az elhasznált Nespresso kapszulákból kinyert kávézaccot.” 3

Ezen felül a kávékapszulák iparilag nagyon sokoldalúan felhasználhatóak: készülhet belőlük bicska, kerékpár, szemüveg, vagy akár toll is.

Az alumíniumkapszulák helyett azonban léteznek környezetbarátabb megoldások is. Például a hosszúhetényi Almalomb kínálatában teljes mértékben otthon komposztálható, Nespresso-kompatibilis kapszulás kávé található, amelynek kapszulái 26 hét alatt lebomlanak.

Összefoglalva elmondható, hogy a kávézacc kiváló másodnyersanyag, igazi univerzális termék. Felhasználása sokrétű, egy az egyben új termékként és alkotóelemként is tekinthettek rá!

Források: 1, 2, 3

Eszpresszó, tejes kávé vagy flat white: a kapszulás kávéfőzők korában ma már bármelyiket elkészíthetjük mi magunk, otthon is. A kis, színes alumínium kapszulák újrahasznosíthatósága azonban házilag igen problémás – nem véletlen, hogy többségüktől a használat után meg is szabadulunk. Ezzel azonban csak tovább nő a Földön a nehezen újrahasznosítható hulladékok tömege; nem véletlen, hogy már számos vállalat tűzte ki célul ennek csökkentését. Egy brit élelmiszerlánc, a Waitrose például előállt a teljesen lebomló, kukoricából és napraforgómag-kéregből készült kávékapszulák ötletével, amelyek akár otthon is komposztálhatóak. A bennük képződő kávézaccból pedig később műtrágya is készülhet.

Tudtad?

  • Egy év alatt 20 milliárd kávékapszulát használunk el a napi fogyasztás során. Egy kávékapszula azonban 500 év alatt bomlik le teljesen.
  • A kávékapszulák iparilag nagyon sokoldalúan felhasználhatóak: készülhet belőlük bicska, kerékpár, szemüveg, vagy akár toll is.

A kávézacc témájáról következő hírlevelünkben bővebben is lesz szó – azonban azt már itt is fontos megemlítenünk, hogy a lefőtt kávénak sem a szemétben a helye. Számos alternatíva kínálkozik ugyanis kreatív felhasználására a konyhában, a fürdőszobában vagy éppen növényeink gondozásánál.
 
A hulladékcsökkentésnek azonban még mindig az a legjobb alternatívája, ha mi magunk nem termelünk szemetet: az újrapoharak, az ún. KeepCupok bevezetésével már számos kávézólánc is biztosítja számunkra a hulladékmentes kávézást.

Holcim Zöld Tippek a kávézásból keletkező hulladék csökkentésére:

1. Ha kapszulás kávéfőzőt használsz, add le, küldd vagy váltsd vissza a kapszulákat a hozzád legközelebbi beváltóhelyeken!

2. Ellenőrizd a kapszulák csomagolását és amennyiben azok újrahasznosításra alkalmas anyagból készültek, helyezd őket a megfelelő újrahasznosítási edénybe.

3. Hasznosítsd újra kreatívan! Számtalan kézműves videót találhatsz az interneten az elhasznált kávékapszulák felhasználásáról. Segítségükkel készíts a kapszulákból ékszert, kulcstartót vagy lakberendezési dekorelemet.

4. Komposztálj! A kapszulát és a kávézaccot is lehet komposztálni. Aprítsd őket apró darabokra és keverd össze a komposztban lévő anyagokkal.

Ha rendszeresen kávézunk, talán ez az egyik olyan hulladéktípus, amely a legtöbbször előfordul a konyhánkban. A mindennapos rohanásban sokszor eszünkbe sem jut, hányféleképpen tudnánk még felhasználni, legyen szó akár konyhai, akár szépségápolási vagy egyéb háztartási trükkökről. Talán nem is gondolnád, hogy a kávé nemcsak a reggeleiddel, hanem a bútoraiddal, az arcoddal, sőt: még a ruháddal is csodát tehet.

Tudtad?

  • Hazánk egy főre jutó kávéfogyasztása a KSH szerint 2,3 kg volt 2015-ben.
     
  • Ez azt jelenti, hogy éves szinten a felnőtt magyar lakosság kb. 20 millió kg-nyi kávézaccot termelt már akkor is – és a lakosság gyarapodásával ez azóta is nő!
     
  • A kávépép a növények növekedését is serkenti: Costa Ricában már sikerrel használták az erdők növekedésének felgyorsítására, míg hazánkban a pannonhalmi levendulamezőkön bizonyult hasznos növénytápnak.

Mit tehetsz, ha a Te háztartásodban is felhalmozódik napról napra a kávézacc? Ehhez adunk most néhány ötletet:

1. Szagtalaníts! Ha a hűtődben rendszeresen eluralkodnak az erős illatok, szagok, tárolj bent egy kis tálkányi lefőtt kávét!

2. Tisztíts hatékonyabban: ha makacsabb szennyeződésekkel küzdesz, vagy éppen kísérleteznél a zöld tisztítószerekkel, használd bátran a zaccot! Makacs ételmaradékokat, szenes grillrácsokat vagy zsírfoltos tűzhelyeket dörzsölhetünk és fertőtleníthetünk le vele, és némi tisztítószerrel.

3. Tápláld vele növényeidet! A virágföld tetejére szórva élvezni fogják növényeid a savanyú, nitrogénben dús, zaccos talajt. Emellett a kártevőket is taszítani fogja.

4. Használd sokoldalú szépségápolószerként! Amellett, hogy olívaolajjal keverve remek bőrradír, a sötét hajat pedig fényessé varázsolja. Sőt, a szem alatti karikákat is hatékonyan halványítja.

5. Színezd újra! Kifakult egy sötét ruhád? Ha forró vízbe áztatsz némi zaccot, majd leszűröd és a vízbe beleteszed fakó fekete vagy barna ruhádat, újjáélesztheted vele kedvenc darabod!

Tudtad?

  • A kávékapszulák 70%-a a szemétben végzi.
  • A világon mintegy kétmilliárd csészényi kávé fogy el naponta. Ebből a legtöbb Finnországban és a skandináv államokban.

Zöld Tippek a tudatos kávé vásárláshoz:

1. Ha van a közeledben csomagolásmentes bolt, próbáld ki, milyen kávét szerezhetsz be onnan – vigyél hozzá saját tárolóedényt is!

2. Használd újra a csomagolás hasznosítható részeit!

  • külső papírborítás belsejét bevásárlólistaként,
  • belső műanyag tasakot a hűtött zöldségek vagy gyümölcsök tárolójaként hasznosíthatod;
  • a  kávésüveget pedig vázaként, ceruzatartóként vagy egyéb termékek / kisebb méretű tárgyak tárolására is használhatod.

3. Főzz kávét zöldebben! Egy hagyományos kotyogós-, félautomata vagy egy dugattyús (French press) kávéfőzővel kevesebb hulladékot termelsz, mint egy kapszulással.

4. Vegyél nagyobb kiszerelést! Így máris kevesebb hulladékot termelsz – még akkor is, ha a műanyag csomagolás megvételére kényszerülsz.

5. Légy kreatív! A fennmaradó kapszulákból csodaszép ajándéktárgyakat készíthetsz – nyakláncokat, fülbevalókat, mécsestartókat vagy akár kitűzőket is.

 

A fair trade a tisztességes és etikus bérekre és munkakörülményekre, a fenntartható gazdálkodásra és a gyermekmunka kizárására épülő „méltányos kereskedelem”, ami főként a fejlődő országokban valósul meg. Ehhez a szervezethez tartoznak többségében a kávétermesztők is. Globálisan a legtöbb kávét Brazíliában termesztik, de meglepő módon a legnagyobb mennyiségű, fair trade kereskedelem Kolumbiában valósul meg. Ahhoz, hogy a gazdák még több fair trade kávét tudjanak termeszteni és eladni, felelős fogyasztókra van szükség.Ma már a fenntartható vendéglátás egyik alapköve, hogy a kávézók a kínálatukban szereplő kávéfajtákhoz magyar tejet használjanak és legyen mellé választható vegetáriánus nassolnivaló is.

Tudtad?

  • A kávé a második legtöbbet forgalmazott árucikk a világon.
  • Becslések szerint 2080-ra eltűnhet teljesen bolygónkról a kávé a globális felmelegedés miatt, ez pedig mintegy 120 millió ember megélhetését sodorja veszélybe.
  • Brazília adja a világ arabica kávé termelésének nagyjából 70%-át. A fő termőterület, a Minas Gerais, azonban a klímaváltozás miatt elkezdett kiszáradni. Ennek okán hamarosan kávé alternatívákon is el kell gondolkodnunk és szembe kell néznünk a fokozatos áremelkedéssel. A felmelegedés lelassításával még van remény, hogy mérsékeljük a kávétermesztésre alkalmas területek rohamos csökkenését. 

Zöld Tippek:

  1. Azokat a kávézókat részesítsd előnyben, amelyekről tudod, hogy „fair trade” kereskedelemből szerzik be a kávét!
     
  2. Ha boltból vásárolsz kávét, keresd rajta a „fair trade” címkét!
     
  3. Ma már számos helyen figyelnek arra, hogy üveg vagy kerámia pohárba, csészébe töltsék a reggeli kávéd – ám a legjobb, ha biztosra mész: vigyél magaddal saját poharat!

1. Támogassátok a helyi gazdákat és a fenntartható mezőgazdaságot!

Az idénytermékek termesztése ösztönzi a kisebb, helyi gazdaságokat, amelyek gyakran fenntarthatóbb, környezetbarát módszerekkel dolgoznak. Keressétek az olyan helyeket, piacokat, ahol közvetlenül a termelőtől vásárolhattok!

Tudtátok? A magyar mezőgazdaság alapját képező talaj minősége nemzetközi összehasonlításban kiemelkedően jónak mondható. Az ország klímája és talajtípusa sokféle növény termesztésére alkalmas. Magyarországon a talajok körülbelül 50%-ának valamilyen mértékű szennyeződése kimutatható, ugyanakkor ez a szám Spanyolországban, Hollandiában jóval magasabb az intenzív mezőgazdasági művelés (növényvédő szerek, műtrágyák túlzott használata) miatt.

Extra tipp: A helyi piacok mellett érdemes lehet kosárközösséget létrehozni vagy meglévőhöz csatlakozni. Baranya vármegyei lakosok számára ilyen kosárközösség lehet például a Tekosarad.hu  vagy a Pecsikosar.hu, amelyek remek fórumok a helyi idénytermékek beszerzésére. Akár online, házhozszállítással is lehetséges a helyi termelőktől közvetlenül megvásárolni a jó minőségű megtermelt és előállított termékeket.

2. Fogyasszatok vegyszermentes ételeket – a saját és családotok egészségéért!

Az alacsony vitamintartalom és a magas ár mellett a szezonon kívül érlelt zöldségek és gyümölcsök gyakran magas vegyszertartalommal rendelkeznek. Egy EU-s felmérés szerint a leggyakrabban szennyezett növények közé tartozik a fejes saláta, a paprika, a paradicsom, az uborka, a retek, az eper, az alma, a szőlő, a citrom, a grapefruit héja és a banán. Éppen ezért nagyon fontos, hogy fogyasztás előtt alaposan megmossátok a zöldségeket, gyümölcsöket, mert a sok vegyszer lerakódva az emberi szervezetben egészségügyi problémákat okozhatnak. De ennél is fontosabb, hogy fogyasszatok ellenőrzött, helyi és biogazdaságból származó zöldséget, gyümölcsöt!

3. Keressétek azt a polcokon, ami az egészségeteknek és a bolygónknak is a legjobb!

Kevesebb szállítás, alacsonyabb ökológiai lábnyom. Az idényzöldségek és -gyümölcsök helyben teremnek, így nem kell nagy távolságokat utaztatni őket, ami jelentősen csökkenti az üvegházhatású gázok kibocsátását. Az idénytermékek termesztése során nincs szükség mesterséges fűtésre, világításra vagy hűtésre, mint az üvegházas vagy importált termékek esetében. A természetesen termesztett, frissen szedett gyümölcs és a friss zöldség a legjobb választás, mert ezek sokkal magasabb vitamin- és ásványianyag-tartalommal rendelkeznek. Az idénytermékek íze intenzívebb, zamatosabb, mint az üvegházban érlelt vagy távolról importált változatoké.

Extra tipp: Böngésszétek át az idénynövény-adatbázist, hogy megtudjátok, mely zöldségek vannak szezonban az év első negyedévében. Itt könnyedén megtudhatjátok, mikor és mit érdemes fogyasztanotok. Fedezzétek fel, mely zöldségek és gyümölcsök a legfrissebbek, és élvezzétek a szezonális finomságokat!

*Források: 1, 2, 3

1.  Az utazási szokásaitokat tegyétek zöldebbé!

Az autós utazás a legkörnyezetterhelőbb, ezért válasszátok a tömegközlekedést, vagy a zero kibocsátású lehetőségeket. Közel laktok az iskolátokhoz, a munkahelyetekhez? Vegyétek elő a kerékpárt, rollert! Amellett, hogy elkerülhetitek a dugókat, ráadásul sportnak sem utolsó!

 

2. Otthon és a munkahelyeden is törekedjetek az energiatakarékosságra!

Kapcsoljátok le, húzzátok ki a konnektorból a nem használt eszközöket, mert sok közülük készenléti üzemmódban is fogyaszt. Törekedjetek, hogy minél kevesebb vizet folyassatok el. Zárjátok el például a vizet fogmosás közben!

 

3. Gondolkodjatok a szabadidős programoknál is a fenntarthatóság jegyében!

Szervezzetek egy pikniket a parkban a barátokkal, ismerősökkel vagy keressetek fel egy helyi különlegességeket kínáló éttermet! Kellemes időben jó program lehet a kirándulás a szabadban, közeli erdőben!

 

4. A ruhatáratokkal is óvhatjátok a környezetet!

Gondoljátok át milyen darabokra van valóban szükségetek mielőtt betértek egy ruházati boltba. Ha szeretnétek valami újat, érdemes használt ruhák között is körülnézni. Van olyan, amit már hónapok óta nem viseltek? Adjátok oda ismerősnek, vagy adjátok el!

 

 

Ma van a Túlfogyasztás Napja (Earth Overshoot Day), amikorra az emberiség már felhasználta a Föld egész évre rendelkezésére álló erőforrásait. Ez a dátum minden évben emlékeztet arra, hogy életmódunk és fogyasztási szokásaink fenntarthatatlanok, és sürgős cselekvésre van szükségünk a jövőnk megóvása érdekében.

Tudtátok, hogy a Global Footprint Network adatai szerint 2024-ben is az emberiség környezeti lábnyoma jóval meghaladja a Föld regenerációs képességét? Jelenlegi fogyasztási ütemünk mellett évente több mint másfél Földre lenne szükségünk ahhoz, hogy fenntarthatóan élhessünk. Ez az állapot nem csak ökológiai, hanem társadalmi és gazdasági kihívásokat is jelent, amelyeket közösen kell megoldanunk.

Holcim Zöld tippek - a Föld jövőjéért:

  1. Gondoljátok át fogyasztási szokásaitokat! Az energiahatékony háztartási eszközök használata, a helyi és szezonális élelmiszerek vásárlása, valamint a hulladékcsökkentés mind hozzájárulnak a fenntarthatósághoz.
  2. Válasszatok környezetbarát közlekedési formát! Az autóhasználat csökkentése, a tömegközlekedés, kerékpározás vagy gyaloglás előnyben részesítése szintén jelentős mértékben csökkentheti környezeti lábnyomunkat.
  3. Döntsetek az energiahatékonyság mellett! Otthonaitok energiahatékonyságának javításával (pl. szigeteléssel, energiatakarékos világítással és megújuló energiaforrások használatával) csökkenthetitek a fogyasztásotokat és a szén-dioxid-kibocsátást.
  4. Vásároljatok megfontoltan! Csak azt vegyétek meg, amire valóban szükség van, és válasszatok hosszú élettartamú, újrahasznosítható termékeket!
  5. Vegyetek részt helyi közösségi programokban! 
  6. A vállalatoknak és kormányoknak is kulcsszerepe van abban, hogy fenntarthatóbb jövőt építsünk. A zöld technológiákba és megújuló energiaforrásokba történő befektetések, a környezetvédelmi szabályozások szigorítása, valamint a fenntartható gazdasági modellek támogatása mind hozzájárulnak a pozitív változásokhoz.

Mi, a Holcim Magyarország Kft.-nél elkötelezettek vagyunk a fenntarthatóság iránt, és számos olyan kezdeményezést indítottunk el, amelyek célja a környezet megóvása és a karbonlábnyom csökkentése. Az innovatív gyártási technológiák alkalmazása, az alternatív nyersanyagok felhasználása és az energiahatékonyság növelése mind hozzájárulnak ahhoz, hogy zöldebbé tegyük a jövőt.

Köszönjük, hogy velünk tartotok!